ponedjeljak, 4. studenoga 2030.

*

Ovo je blog o preživjelim dinosaurima. O preostalim starim zagrebačkim birtijama, otvorenima još u onom davnom dvadesetom stoljeću.

To su one koje su otvorene katkad i debelo prije 1990, one koje na podu imaju napukle ploče, a na zidovima bijele pločice ili tapete ili drvene lajsne i slike pejzaža skinute iz dnevnih soba socijalizma. One s velikim smeđim ili narančastim kockama zvanima „aparat za kavu“, ili s narančastim lusterom, ili s nečim trećim narančastim. One koje spadaju u kategorije ZUSP-a, kavane, gostionice i svega onoga između to troje, a nad vratima im često debelim slovima stoji buffet ili bistro. One koje se zatvaraju jedna po jedna, u ovom gradu i državi u kojima baš i nema nema svijesti o tome da birc koji izgleda gotovo identično kao i prije trideset godina nije dotrajali ostatak prošlosti kojeg se treba riješiti, nego dio tradicije i gradskog identiteta koje treba njegovati. I kako po Zagrebu trenutno niču samo ekskluzivni wine-barovi, fora-funky-hip-retro uređeni šareni kafići te super čiste bijelo – limeta zalogajnice, rapidno se smanjuju prilike za sjesti u birtiju s mirisom 20. stoljeća, nažalost.

I zato jer ih je ostalo tako malo i jer me iskreno strah da će sve nestati, želim bar posvjedočiti o postojanju šačice preostalih - u ovom blogu. Predstavit ćemo ugroženu vrstu: posljednje preostale stare zagrebačke birtije, jednu po postu. 

Uvjet je samo jedan - da je otvorena prije 1990. i da joj ambijent interijera to i pokazuje. Međutim, kako je 99 % socijalističkih ili još ranijih primjeraka davno nestalo, uzimam u obzir i pokoji iznimni primjerak iz devedesetih, prema slobodnoj procjeni. Uključene su i gostionice i „obične“ birtije, a bili bi uključeni i ZUSP-ovi da je još koji preostao. Isključujem samo one lokale koji na istom mjestu možda postoje dovoljno dugo, ali su preživjeli toliko obnova i izmjena interijera da su odavno izgubili prvobitnu atmosferu. Ako blog potraje preko pet postova, primam prijedloge za obradu, hvala! :D

-----------------------------------------------------------------------------------------

SU - stupnjevi ugroženosti: 

1 – zasada još koliko-toliko normalno posluju i ne razmišljaju o zatvaranju
2 – nije kao prije, budućnost neizvjesna
3budućnost vrlo neizvjesna
4 pred zatvaranjem ili preuređenjem


-----------------------------------------------------------------------------------------

Kategorije:

* gostionica - poslužuje se i hrana 
* c b - caffe bar - "obična" birtija, samo piće

* kavana - velike hale u stilu bečkih kavana, poslužuju se i kolači i kratki zalogaji
* ZUSP - bijele pločice na zidu, šankerica u borosanama

Potonje dvije kategorije vrlo vjerojatno neće biti zastupljene među postovima jer se bojim da u Zagrebu više nema nijednog ZUSP-a, a otkad je zatvoren Kavkaz, nema više niti makar jedne kavane bečkog tipa koju nije zahvatilo jače preuređenje. Navodim ih samo in memoriam, ili za nevjerojatno sretan slučaj otkrića da u nekom rubnom gradskom kvartu još opstaje neka sjena bijelih pločica.

Broj komentara: 10:

  1. Izvrsna ideja. I odmah kutic kojeg smo otkrili ljetos...nadam se da ce blog potrajati, imam na lageru par odlicnih primjera... :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Divan blog i hvalevrijedan projekat! reći ću svima za vas, sad odma, a vi nabacite još ta tri entryja da možemo skočit s prijedlozima :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, evo bit će kroz koji dan :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična ideja! Još čekam kad ćete objaviti Bagatelu sa Trešnjevačkog placa gdje ste bili :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Prijavljujem ZUSP slučaj ;-) Caffe bar Anita na Savica Šanci 129, CMP (Centar male privrede)... Old school birtija :-) s jako dobrom kavom (u jednoj smjeni)...

    OdgovoriIzbriši

  6. Prijedlog klasika: Volta , Golikova 30, preko puta Končara

    -

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo: http://stara-birtija.blogspot.hr/2017/12/volta.html

      Izbriši
  7. Pozdravljamo ovaj blog kao nadasve zanimljivo mjesto za pogled u kvartovsku prošlost kakva i nas zanima!
    (sa time u mislima upravo smo nedavno pokrenuli akciju "Kvartovska piva!" sa namjerom da obilazimo malo poznate lokalne birtije i razgovaramo sa vlasnicima i klijentelom, vidi http://mapiranjetresnjevke.com/teme/sport-i-razonoda/kvartovska-piva/)

    Rado bismo da nam se javiš/javite radi moguće suradnje!

    Puno pozdrava, Vanja Radovanović & Saša Martinović Kunović, projekt "Mapiranje Trešnjevke", http://mapiranjetresnjevke.com/, FB https://www.facebook.com/MapiranjeTresnjevke/

    OdgovoriIzbriši